Построиха център от семеен тип с над 785 хил. лв.

Построиха център от семеен тип с над 785 хил. лв. | StandartNews.com

Гоце Делчев. Второ публично представяне на проекта на община Гоце Делчев „Изграждане на Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за предоставяне на нов вид резидентна услуга в общността" се проведе в четвъртък.

Събитието бе в сградата на самото социално заведение. Изградена е на мястото на бившата казарма в града. Проектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие". Представители на целевите групи, на социалните и образователните институции и на медиите разгледаха новата и оборудвана сграда. Тя ще бъде постоянно жилище за 14 деца с умствени и физически увреждания, които до момента се намират в различни социални институции.

Сградата е проектирана в съответствие със задължителните изисквания на Държавната агенция за закрила на детето. Спазено е и условието тя да съответства на архитектурата на близките до нея сгради и да се намира в близост до здравни, образователни, културни и административни заведения. За да функционира услугата, ще се разкрият 13 работни места за квалифициран и помощен персонал. Изграждането на Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) е първата стъпка към разкриването на алтернативни социални услуги и форми на грижа в среда, близка до семейната. Общата стойност на проекта е 785 346,52 лв., а съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е 667 544,54 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай