Поставят проблемите на общините пред министър Терзиева

Поставят проблемите на общините пред министър Терзиева | StandartNews.com

Добрич. Актуалните проблеми на общините в България ще постави пред министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Управителният съвет на Националното сдружение на общините в България, на заседание, коетп ще се проведе в петък в Добрич. В дневния ред е предвидено да се дискутират рамката за подготовка на позиции по усъвършенстване на изборното законодателство и по актуализация на закона за държавния бюджет.

На вниманието на министъра общините ще поставят сериозно проблема с общинските пътища, като посочват, че след прехвърлянето им до сега кметствата нямат сигурен източник на приходи за поддръжката им. НСОРБ посочва, че 63 % от пътищата в страната, което е 23 хил. км, са общинска собственост, а предоставяните през последните години капиталови средства в размер на 45-50 млн. лв. са недостатъчни за поддръжката им и затова състоянието им се влошава. Сдружението настоява за осигуряването на допълнително целево финансиране на тази дейност, защото в много общини в страната лошото състояние на общинската пътна мрежа откъсва малките населени места от общинските центрове и прави недостъпни в тях услугите за населението.

Кметовете ще съобщят на министъра и за проблема със средствата за зимно поддържане и снегопочистване, като настояват за усъвършенстване на методиката, така че при тази дейност да не се отчита само дължината на пътищата, а и природо-климатичните особености (в планинските райони и тези със снегонавявания), като изразяват надежда със съвместни усилия при подготовката на проектобюджета за 2014 г. да бъде приложена една подобрена методика. В хода на заседанието ще се дискутира усвояването на средства по ОПРР и ТГС за сегашния планов период, като НСОРБ настоява за отговори на въпросите - каква е оценката на УО на ОПРР към момента за броя и стойността на т.нар. „рискови" проекти и какви мерки се предвиждат и какви резултати се целят. Сред проблемите, които ще се дискутират е и това как ще се облекчат процедурите по отчитане и верификация на разходите по проектите, както и това дали ще се предостави възможност за оспорване и ревизиране на финансовите корекции.

Сдружението настоява още пред регионалния министър за коментар по сигналите от страна на ЕК за драстичното намаляване на броя на подпомаганите градове. НСОРБ ще представи на изпълнителната власт предложения по проекта на ОП "Региони в растеж" и ТГС за периода 2014-2020 г., като засега се интересуват на каква допълнителна подкрепа ще могат да разчитат градовете от Северозападна България, както и дали общините ще са допустими бенефициенти по приоритетна ос 7 „Техническа помощ" (в т.ч. за оборудване и системи за управление на проектите). Едно от предложенията на кметствата е в ТГС да се включат като допустими дейности рекултивацията на замърсени земи в граничните области и ремонт на диги по протежението на граничните реки. УС на НСОРБ ще разгледа предложения за законодателни промени на закона за местните данъци и такси, закона за Черноморското крайбрежие, закона за авторското право и сродните му права и закона за устройство на територията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай