Посланикът на Полша почете паметта на Владислав Варненчик и воините му

Посланикът на Полша почете паметта на Владислав Варненчик и воините му | StandartNews.com

Варна. Посланикът на Полша Н. Пр. Кшищоф Краевски почете паметта на крал Владислав III Ягело и загиналите войни за кръглата 570-годишнина от най-драматичната и важна битка за Европа – при Варна. Тържествената церемония беше извършена в парк-музей „Владислав Варненчик" с военен ритуал на Военноморските сили и заупокойна молитва. Поклон пред паметта на загиналите направиха областният управител Стоян Пасев, кметът на града Иван Портних, дипломати и много български и полски граждани.

Беше открита изложба, която представя чрез средновековни графични изображения и разкази на хронисти двата похода на младия 20-годишен крал и на унгарския владетел Янош Хуниади. За годишнината имаше и поздравителен адрес от президента на България Росен Плевнелиев, в който се посочва, че битката на 10 ноември 1444 г. е знаково за европейската история събитие.

В музея валидираха нова пощенска марка с образа на Владислав Варненчик на художничката Мая Чолакова. Тя се пуска в 11-хиляден тираж и номиналната й стойност е 1.50 лв. Посланикът на Полша първи си купи марката, като призна, че е запален филателист и в колекцията си има всички български пощенски марки, издадени от 1994 г. насам. Започнал е да ги събира от времето, когато е бил Генерален консул на Полша във Варна от 1998 до 2003 г. "Гордея се много, че съм почетен гражданин на Варна", каза дипломатът по-рано на среща с кмета на града Иван Портних. Званието му е дадено през 2002 г.

"250 000 поляци са посетили морската столица през миналата година. Надявам се тенденцията за ръст на полските туристи да продължи и занапред", каза Н. Пр. Кшищоф Краевски.

Иван Портних припомни, че в рамките на проекта за интегриран градски транспорт полската фирма „Соларис" е осъществила доставката на новите автобуси. Във Варна се движат полски автобуси, в София – полски трамваи, отбеляза дипломатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай