Посегнаха на болни деца и инвалиди в Смолян

Посегнаха на болни деца и инвалиди в Смолян | StandartNews.com

Смолян. Бедни и болни семейства от Смолян също се оказаха заложници в спор на бирници и общината. 5-те апартамента са запорирани заради задължения към фирмата, поддържала до 2011 г. уличното осветление в областния град. В едното жилище са настанени родители инвалиди с две деца. Майката през ден е на хемодиализа, а бащата е и с психическо разстройство. Те са познати на смолянчани, които често засичат мъжа, с усилия бутащ инвалидната количка със съпругата си по улиците. Не са нахални, понякога просто кротко чакат на улицата в началото на пешеходната зона, за да получат милостиня от състрадателни минувачи. Затова пък са редовни с наема.

"Идват с усмивка всеки път, за да ни кажат, че са успели да платят", разказа служителка на местната администрация. В друго от жилищата пък са подслонени родител и болното му от шизофрения дете. Тежка е съдбата и на обитателите на третото жилище, което се намира в новия център в Смолян. Там живее Алина Сакалийска, вдовица и майка на 3 деца. В четвъртото запорирано жилище живее безработната жена с болната си майка. Зад вратите на петото пък се крие друга човешка драма - глухонеми съпрузи, като мъжът е почти сляп, чиято единствена връзка със света е синът им.

"Притеснени сме, защото няма свободни жилища, където да настаним тези хора, а при това положение има реална опасност да останат на улицата", признава кметът Мелемов. "Възмутен съм от действията на г-н Мачкърски и ще сигнализираме за редица нередности Камарата на частните съдебни изпълнители", закани се кметът. И уточни, че частният съдебен изпълнител вече е направил достатъчно запори на атрактивни и големи общински имоти на пъпа на града и в Пампорово, за да обезпечи вземанията на кредиторите.

В началото на октомври частният съдебен изпълнител направи опис на имоти и автомобили на община Смолян. Тя бе осъдена да заплати на взискателите "Елмас" ЕООД и "СКАБ" ЕООД, съдружници на консорциум "Светлина", сумата в размер на 444 589 лв. Независимо от факта, че общината обжалва решението във Върховния касационен съд, фирмите са инициирали процедурата по събиране на дълга. Вече са описани общински имоти за над 1, 2 млн. лв., но въпреки това посегнаха и на общински жилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай