Показват килията на Левски в Търново

Показват килията на Левски в Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Два музея в старата столица свързани с Васил Левски утре ще работят безплатно. Свободният вход е по повод 141 години от гибелта на Дякона. Музеите „Затвор" и „Възраждане и Учредително събрание" ще са отворени през целия ден и туристите няма да се таксуват.

 

В единствения музей-затвор у нас са добавени нови експонати в килията, където от 27 до 30 декември 1872 година е лежал Дякона след залавянето му при Къкрина. Посетителите ще видят са автентични пранги подобни на тези, с които е бил окован Васил Левски при отвеждането му от Търново в София.

 

С литературна композиция по стихове на Иван Вазов, Христо Ботев, Недялко Йорданов и Лъчезар Станчев, утре от 17 часа пред паметника на Васил Левски ще започне отбелязването на годишнината от обесването му. Слово ще произнесе председателят на Общобългарски комитет "Васил Левски"- Васил Василев. От 17,20 ч. заупокойна молитва ще отслужи свещеноиконом Славчо.

 

Почетния караул на НВУ "Васил Левски" ще премине пред паметника в тържествен марш. По повод отбелязването на 141 години от гибелта на Апостола, утре затворена за движение в периода от 16,30 ч. до 18 ч. ще бъде ул. „Васил Левски" от Студентски стол до Общината. От 16 ч. до 16,30 ч. ще бъде забранено паркирането на автомобили в участъка пред паметника на Апостола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай