Подводен маршрут в Каварна

Ново за туристите

Подводен маршрут в Каварна | StandartNews.com

Исторически музей - Каварна и Центърът за подводна археология предвиждат през тази година да обозначат подводен маршрут, който да бъде ползван от туристите.

Под вода ще бъдат маркирани архитектурни забележителности на потъналия античен град край пристанището на Каварна. Това съобщава за БТА директорът на Исторически музей - Каварна Пенко Георгиев.

"За да могат да го разгледат, желаещите трябва да имат подходяща екипировка и квалификация. Тъй като Черно море е много сложно и няма кристално чиста вода, като в южните морета. Тук особеното е, че не е толкова ясно и ако не те водят за ръка във водата и ти поставят ръката върху обекта да го напипаш, не можеш да го видиш. Морето е такова през по-голямата част от времето. Потъналият град обаче се намира на пристанището на Каварна, където времето позволява това да се случва. Така че се надявам, че ще бъде много интересен маршрут", разказа Георгиев.

Само една сграда е разкрита от потъналия град през 2004 година. Открити са много детайли, свързани с тази сграда. "Ние ще го представим и със сухоземна съставна, за да знаят хората какво могат да видят под водата. Направили сме и 3D сканиране на мястото, това също ще бъде показано", обяснява още Пенко Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай