Почетоха жертвите на комунизма в Перник

Почетоха жертвите на комунизма в Перник | StandartNews.com

По повод годишнина от взетото на 1 февруари 1945 г. решение на т. Нар. Народен съд да екзекутира тримата регенти на младия български цар, 67 депутати, 22-ма министри, 40 генерали и офицери от българската царска армия, както и други политически фигури народният представител от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, активисти на партия ДСБ в Перник и общински съветници от местната коалиция "Реформатори и демократи за Перник" почетоха жертвите на комунистическия терор. Те поднесоха цветя на загиналите в следствие на репресии от народната влас в центъра на града и до кв. Куциян, където е бил един от наказателните лагери на комунистическата власт. В храм "Св. Иван Рилски" беше отслужена панихида за загиналите.

"Поклон пред светлата памет на всички, дали живота си и станали жертва на комунистическия тоталитарен режим в България, с признателност и благодарност за усилията, които са положили за запазване на най-висшата ни ценност-свободата.", се казва в изпратена до медиите декларация.

"Съвременната политика на памет и признателност в Източна Европа ни напомня, че в историята става дума точно толкова за днешния ден, колкото за събитията отпреди седемдесет години. Историческият прочит на двадесети век неизбежно ще определя нашия път през двадесет и първия. Който помни миналото, развива настоящето и управлява бъдещето. Затова от нас и бъдещите поколения зависи да браним ревностно принципите на демокрацията и свободата и да не допускаме жертвите на комунизма да бъдат забравени!", коментира депутатът д-р Павлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай