Плащаме с над 8,5 на сто повече за ток през декември

Плащаме с над 8,5 на сто повече за ток през декември | StandartNews.com

Стара Загора. Жителите на Югоизточна България ще платят за ток за последния месец на миналата година малко над 8,5 на сто повече в сравнение с миналия декември. Това показват официалните данни на електроразпределителната компания ЕВН – България. Средната стойност на фактурата при битовите клиенти за декември 2014 г. е 61,30 лв. (с ДДС) срещу 52,27 лв. (с ДДС) година по-рано, информират от дружеството.

Според експертите основен фактор за тези по-големи сметки е повишеното потребление на ток от абонатите. Данните сочели, че средното потребление през декември т.г.. е било 335 квтч срещу 312 квтч миналия декември. Тази тенденция се забелязвала и при сравнителния анализ за тазгодишния ноември. Освен повишеното потребление за по-високите ни сметка през декември като фактор трябвало да се отчитат обаче и резките промени в цените на електроенергията през последните 12 месеца.

Декемврийските фактури не включват потреблението по новогодишните празници, което традиционно се заплаща в края на януари и началото на февруари, уточняват от ЕВН. От дружеството уверяват, че и по време на празничните и почивни дни инкасаторите са отчитали показанията на електромерите по редовния месечен график, спазвайки правилата за измерване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай