Писатели с петиция срещу търга за Ламартин

Писатели с петиция срещу търга за Ламартин | StandartNews.com

Настояват губернатор да отмени търг за нов наемател

Пловдив. Насрочен за 4 юли търг за отдаване под наем на една от най-красивите стари пловдивски къщи "Ламартин" стана причина за огромно недоволство. Най-вече в средите на писателите, които ползваха дома, приютявал френския поет и пътешественик, за творческа база. Те са и най-многобройната група, която застава зад петицията срещу търга, определен с решение на областния управител Венцислав Каймаканов.

До момента всички опити от страна на културтрегерите да отменят намерението на губернатора са безуспешни. Каймаканов е категоричен, че търг ще има, тъй като по думите му Дружеството на писателите не са направили необходимото, за да бъде възобновен договорът с тях за безвъзмездно ползване на къщата.

Търгът, който е таен, ще се проведе на 4 юли от 11 часа в сградата на Областната администрация. Началната цена е 1599 лева без ДДС. Имотът, който е паметник на културата от национално значение, се отдава за срок от 10 г.

Къща "Ламартин" е почти на 190 години. Обявена е за народна старина още през 1927 г., а през 1995 г. е регистрирана като архитектурен, строителен, художествен и исторически паметник на културата от национално значение. Във всички рекламни брошури на Пловдив красивата сграда е посочена като емблема на града и забележителност, която си струва да бъде посетена. Алфонс дьо Ламартин е отсядал там по време на пътешествието си до Ориента. Два пъти в къщата е бил и президентът Франсоа Митеран. През 70-те години държавата предоставя този забележителен паметник на Съюза на българските писатели, а през 1990 - 1991 г. сградата е отдадена за ползване на Дружеството на пловдивските писатели и в продължение на години е средище на културния живот под тепетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай