Петричко сдружение стопира строежа на депо край Благоевград

Петричко сдружение стопира строежа на депо край Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Жалба, депозирана във Върховен административен съд, стопира дейностите по избор на изпълнител за изграждане на депото за битови отпадъци край благоевградското село Бучино. Съдебната процедура срещу извършената преди месеци Оценка за въздействието върху околната среда, е предприета от екологичното сдружение "Еко Струма 2000" – Петрич. Община Благоевград очаква решението на ВАС.

„Мина делото, дали сме всички документи, които са изискани от МОСВ, като пояснявам, че МОСВ и общината са с единна позиция. Сега чакаме решението и се надявам да бъде в полза на общината, защото това, което се случва в момента с община Благоевград и с проекта за депото, е една, направо ще го кажа - чисто рекетьорска история. В момента никому неизвестна неправителствена организация в Петрич обжалва решението за одобрение на ОВОС", твърди кметът Атанас Камбитов. Забавянето на депото води до допълнителни финансови санкции от ЕС. От следващата година таксата за депониране ще бъде между 40-50 лева за тон боклук. Сега тя е 22 лева.

Преди жалбата в съда общината имаше готовност за избор на изпълнител, след като в началото на годината МОСВ даде зелена светлина за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Тогава официално бе посочено, че оценката на доклада за въздействие върху околната среда е положителна.

Очаква се жалбата да бъде отхвърлена от магистратите, но забавянето с 5-6 месеца е факт. Експерти от община Благоевград уверяват, че най-добрите налични техники, които отговарят на най-строгите екологични норми, са заложени в изграждането на обекта.

Проектантите са заложили в модерното съоръжение да има клетка за депониране на опасни отпадъци, сепарираща инсталация, площадка за компостиране на опасни отпадъци, пречиствателна станция за отпадни води, площадка за биоразградима смет, както и съвременна инсталация за предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата. Според специалистите изграждането на обекта няма да окаже негативно въздействие върху околната среда, като са предвидени всички мерки за опазване на почвите и подпочвените води. Съоръжението ще се ползва от 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила.

Сдружение „Еко Струма 2000" е част от Коалиция за устойчиво развитие. То реагирало срещу решението за одобрение на ОВОС, тъй като на висшия експертен екологичен съвет в МОСВ представители Коалиция за устойчиво развитие са изказали съображения за слабости и пропуски в доклада по ОВОС. Те смятат, че има проблеми с отстоянията от населените места, старото депо не е рекултивирано, липсва граждански контрол по проекта. Затова внесли жалба във ВАС през април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай