Перник прави литературен конкурс на името на Констаннтин Павлов

Перник прави литературен конкурс на името на Констаннтин Павлов | StandartNews.com

Национален литературен конкурс на името на родения в Пернишко поет Константин Павлов учредява община Перник. Конкурсът е за поезия и ще се организира в знак на признание към личността и таланта на един от най- големите съвременни поети на България. Според утвърдения статут, конкурсът ще се провежда през две години. Представените на него творби, не трябва да са отличавани в други конкурси. Те ще бъдат оценявани от петчленно жури, в което ще влизат изявени литературни творци и критици. Ще се присъждат първа, втора и трета награда, съответно от 500, 300 и 100 лева. Наградите ще бъдат придружени с материален знак и ще се връчват на тържествена церемония през месец октомври по време на честванията на Деня на Перник. Тогава ще се провежда и литературно четене с наградените творби.

Предложението за конкурса е на родения в Перник председател на ОбС в Пазарджик- известният български адвокат Хари Харалампиев. В писмо до градската управа той припомня, че през 2014 година е предал лично на покойния пернишки кмет Росица Янакиева предложение за учредяване на литературна награда на името на Константин Павлов, под което стоят подписите на едни от най- изявените интелектуалци в България.

Константин Павлов е поет и гражданин с достойнство. 30 години не беше печатан заради несъвместимостта му с предишния режим. След 10 ноември 1989 година той можеше да претендира, че е един от най- изявените дисиденти. Не го направи. Не позволи на когото и да било да бъде употребен, пише в писмото си Харалампиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай