Перник открива юбилейната Сурва с тъпани, конници и музикална заря

Перник открива юбилейната Сурва с тъпани, конници и музикална заря | StandartNews.com

С тъпани, конници и музикални фойерверки Перник ще сложи началото на XXV международен фестивал на маскарадните игри Сурва- 2016 в петък вечер. Празникът е подготвен от общината, а сценарият, режисурата и хореографията за откриването са работа на Красимир Димитров, ръководител на формацията „Майсторите на танца".

Специално участие в спектакъла имат Гуна Иванова, Христо Косашки, Валентин Асенов, Ива и Велислава Костадинови и Мирела Асенова. Освен емблематични песни за България, те ще изпълнят и специално създадена за случая песен за Сурва.
Песента е подарък от организаторите на спектакъла за всички перничани и гости на града по случай 50 години от първото издание на фестивала. Текстът е написан специално за случая от сурвакарката от село. Лесковец Вера Валериева.

За финал "Майсторите на Танца" са подготвили уникална хореография с 18 тъпана. Атрактивен акцент към шоуто ще бъдат и конниците от клуб по конен спорт "Давид" – Перник. Юбилейният спектакъл ще завърши с невероятно пиротехническо шоу и сурвакарски танци край огъня. Те ще бъдат изпълнени от сурвакарите на село Кралев дол. В състезателните дефилета в събота и неделя ще участват близо 6 400 маскирани в над 100 групи, 19 от които са от чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай