Пастири стягат опълчение срещу крадци

Започнаха кражбите на агнета в Пиринско

Пастири стягат опълчение срещу крадци | StandartNews.com

Благоевград. „Кампанията" по незаконно изземване на агнета от кошарите в Пиринския край отвори работа на полицията. Всяка година в навечерието на Великден и Гергьовден има бум на кражбите на животни. В нощта на 1 срещу 2 април са задигнати две агнета от ферма край Банско. Полицаите обаче са спипали крадеца - М.К., на 22 г. от курортния град. Други двама криминално проявени мъже бяха хванати преди седмица, след като задигнаха 10 агнета от кошара в Петрич.

Личен гард за всяко стадо с овце и кози, защото страх кошара пази. Тази година още месец преди Великден повечето овчари в Пиринския край осигуриха истинско опълчение за стадата си. Целта на крутите мерки е да се опазят животните от набезите на крадци. Затова чобаните привикаха на помощ яки мъжаги, повечето от които са им близки, за да вардят заедно стадата. Разбира се, овчарите плащат надници на своите наети гардове. „По-добре да си осигуря денонощна охрана за 1-2 месеца, отколкото да се простя с животните си", сподели 61-годишният животновъд Здравко Безински от благоевградското село Изгрев, който отглежда близо 300 овце.

Овчарите са убедени, че тези, които не вземат мерки, ще станат жертва на апашите. Ще става все по-страшно в следващите дни, категорични са животновъдите. Затова пастирите са принудени да наемат подкрепление, за да се справят с бандитите. Всеки от тях се е снабдил я с някакво оръжие, я с помощници. Повечето от тях ще спят при стоката си, за да я опазят от крадците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай