Партиите и коалициите в Кърджали не постигнаха съгласие

Партиите и коалициите в Кърджали не постигнаха съгласие  | StandartNews.com

Кърджали. Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия за предстоящия евровот в консултациите при областния управител на Кърджали Бисер Николов. Основните претенции бяха за позицията на секретар на РИК. Писмените предложения на партиите и протоколът от проведените консултации ще бъдат изпратени до ЦИК, която ще определи състава и ръководството на РИК.

9-ти Кърджалийски избирателен район има 5 броя мандата. Това дава право в РИК да има 13 представители на парламентарно представените партии и коалиции и двама членове на извънпарламентарните формации, които имат членове в Европейския парламент Местата в РИК-Кърджали са разпределени с решение на ЦИК: ГЕРБ – петима членове, „Коалиция за България" – петима, ДПС - двама, по един имат „Атака" , НДСВ и „Синята коалиция".

Районната избирателна комисия се състои от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Изборният кодекс регламентира, че една партия и коалиция не може да има мнозинство в РИК. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия и коалиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай