Отвориха обновена църква на Благовещение

Отвориха обновена църква на Благовещение | StandartNews.com

Нова църква беше издигната от руйните в павликенското село Караисен. Храмът "Св.Параскева" беше открит точно на Благовещение с богослужение от отец Милетий. Повече от две години църквата беше затворена за миряните, защото имаше опасност да се срути. Православният храм пострада тежко при буря с проливен дъжд и силен вятър в средата на август 2011 г. Бедствието нанесе значителни щети на църквата, през годините тя се разцепи. Средствата за ремонта са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Целият проект е на стойност 165 633лв., които са отпуснати с постановление на Министерски съвет. На 8 септември 2014г. фирма „Бета-22" град Варна започна строителните работи по проекта „Авариен ремонт на църквата „Св.Параскева", с.Караисен". Ремонтите дейности се състоят в укрепителни дейности на основите на църквата, по главния корниз на стените, ремонт на покривна конструкция и подмяна на керемидите на покрива, външна мазилка над цокъл. Направени са нови настилки около цялата сграда, с които ще се избегне отичането на вода в основите. Ремонтиран е таванът в църквата и е възстановена иконописта в разрушената част.

„Аз съм радостен, че най-сетне църквата е ремонтирана и безопасна за посетителите. Пожелавам на всички Вас да намирате смирение и вяра в новия храм! Да са чисти душите Ви и да се радвате на любовта на близките си! Бъдете добри християни и по-често отправяйте молитви за добри дела към Бога!", каза в словото си кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов.Строителството на църквата Св.Параскева започва през 1853г. След разрушително земетресение, градежът е подновен три години по-късно. Храмът е осветен лично от Иларион Макариополски, а иконостасът е дело на майстори от тревненската школа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай