Откриват обновената Самуилова крепост през април

Откриват обновената Самуилова крепост през април | StandartNews.com

Благоевград. Самуиловата крепост съвсем скоро ще посреща в пълния си блясък наши и чужди туристи.

Забележителната историческа находка се ремонтира с европейски пари по проект на Оперативна програма „Регионално развитие", стойността му е 1 923 100,52 лева. С помощта на европейските средства ще се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него инфраструктура.

В момента се реставрират, консервират и експонират наблюдателната кула, защитният крепостен вал, покритите землянки, обновяват се двете музейни сгради.

„Надявам се, че през месец април официално ще открием обновената Самуилова крепост. С реализацията на този проект ще направим така, че всеки българин, който посети това място, ще се чувства горд от историята си и славното минало на страната си", казва кметът на община Петрич Вельо Илиев. Непрекъснато туристите в Националния парк – музей се увеличават, от година на година те са все повече. За 2013 г. техният брой е над 17 000, което е рекордна посещаемост. Ръстът на гостите на комплекса в сравнение с 2012 г. е 20%, приходите пък са скочили с 25%.

„От началото на 2014 г. напливът е още по-голям, тъй като се навършват 1000 г. от битката на Самуил с византийския император Василий II", твърди директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай