Откриха площад "Форум" в Ботевград

Откриха площад "Форум" в Ботевград | StandartNews.com

Ботевград. Днес се сбъдва една 25-годишна мечта на ботевградчани. С тези думи кмета на града г-н Георги Георгиев откри в деня на празника на Ботевград новия площад „Форум".

Всичко започва в далечната 1988 година. Тодор Живков е поканил дипломатическия корпус на станалите тогава традиционни срещи. Планирано е чужденците да бъдат сюрпризирани с античен площад зад сградата на общината. Парите не стигнали за амбициозния проект. Скоро дошла демокрацията.

Повече от 25 години тази част от площадното пространство стоеше неизползваема и само полуразрушените мраморно-гранитни лабиринти напомняха, че някога там е имало живот. Често наводняван и обект на вандалски набези, градският Форум бе една от последно останалите язви в иначе динамично развиващия се град.

700 хиляди лева собствени средства инвестира общината в Ботевград, за да върне облика и функционалността на най-централната и невралгична през годините на демокрация площ в града. Инициативата за обновяване на строения през годините на развития социализъм площад „Форум" е на кмета на общината Георги Георгиев, който залага проекта като приоритетен за развитието на градската среда.

Основен акцент в градоустройственото оформление на централната градска част и околното пространство, проектирани от фирма АСА и реализиран от фирмата Р. С. Инженеринг, е изградената в центъра на площада ротонда.

Разположена във водна площ с овална форма разсечена от четири стълбища, които водят до пространството под нейния купол, тя е естествено продължение на площадните алеи. Един от атракционите, създаващ усещане за свобода и естествено присъствие на природни елементи, са фонтаните и четирите водни завеси, падащи от ротондата.

За да стане центъра на Ботевград архитектурното бижу, е изработен паркоустройствен проект, като по периферията на проектираната градска градина има обиколна алея, на която са ситуирани три декоративни чешми с питейна вода, а по алеите има декоративно осветление и пейки за сядане.

Гости на тържеството бе делегация от побратимения град Саранск от Република Мордовия, народни представители, ръководството на Софийска област, както и кметове на съседни общини.

Духовият оркестър и мажоретния състав на града, певицата Любомира Вушева и известното трио „Тенорите" подгряваха празника.

Кметът на града г-н Георги Георгиев покани всички гости на нова предстояща церемония. Около коледно-новогодишните празници предстои официалното откриване на голямата многофункционална зала на Ботевград с капацитет от 4500 места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай