Оскверниха 700- годишен чинар в Стара Загора

Оскверниха 700- годишен чинар в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Неизвестни все още хулигани оскверниха по грозен начин стеблото и клоните на близо 700-годишния старозагорски чинар в парк „Бедечка", съобщиха от граждански клуб ЛИПА - Стара Загора. Надписите са със спрей, и са издълбани имена с остър предмет върху кората на вековното дърво.

Не са пожалени и съседните млади чинари, деца на вековното дърво. „Ние на място се убедихме в случилото се, като остро осъждаме вандалската проява. Чинарът е устоял на годините, на историята, ще направим всичко възможно да му се радват и следващите поколения старозагорци и гости на града ни. Настояваме контролните органи в случая – полиция, прокуратура, РИОСВ и общината да се самосезират по случая. По наши наблюдения върху дървото са се катерили и високо по клоните, където също има човешки отпечатъци, явно с опит да се направят на велики, колкото чинара. Някои от надписите биха помогнали на полицията да открият конкретните извършители и те да бъдат наказани. Готови сме да предоставим и други снимки на контролните органи" – това е нашата позиция от Граждански клуб ЛИПА.

Със случая е запознат и кметът на общината Живко Тодоров. Веднага пред нас той разпореди проверка по случая, както и поръча да се намери възможност за инсталиране на видеонаблюдение и СОТ на чинара.

Със Заповед 995/20. 04. 1960 г. На ГУГ старозагорският чинар, намиращ се в парк „Бедечка" е обявен за природна забележителност. Възраст – около 700 години, обиколка на стеблото – 11,2 м, височина на короната – 17,5 м. По инициатива на Граждански клуб ЛИПА и с участието на близо 200 граждани – ученици, работници от старозагорски фирми, представители на НПО, на общински и държавни служители на два пъти (31 октомври 2012г и 01 юни 2013г.) почистиха основно пространството около чинара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай