Осигурени са пари за депото край Благоевград

Осигурени са пари за депото край Благоевград | StandartNews.com

Чака се решение на петчленка на ВАС

Благоевград. Парите за изграждане на депото за битови отпадъци край благоевградското село Бучино са осигурени от централния бюджет. Ще получим финансиране за строителството и тази година, и следващата, каза кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

Проблемът обаче е в съдебното дело, което води петричко сдружение във Върховния административен съд. „Сега чакаме решение на петчленка на ВАС. Убеден съм, че магистратите ще отсъдят казуса в полза на общината. Досега всички съдебни инстанции вземат такова решение. Но нямаме полезен ход, трябва да чакаме насрочване на заседание и произнасяне. После ще минат няколко месеца за процедурите по избор на изпълнител. Надявам се ,че тази година строежът на обекта ще започне", каза още Камбитов.

Петричката неправителствена организация „Еко Струма 2000" обжалва в съда решението за одобрение на ОВОС. По този начин забави проекта с цели 8 месеца. Градоначалникът е убеден, че това се прави целенасочено и безнаказано. А в същото време благоевградчани ще трябва да плащат повече, тъй като има допълнителни финансови санкции от Европейския съюз, че се бави строежът. До момента това струва на общината над 600 000 – 700 000 лева. Депото ще обслужва не само Благоевград, но още 4 общини – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила.

Сдружение „Еко Струма 2000" е част от Коалиция за устойчиво развитие. То реагирало срещу решението за одобрение на ОВОС, тъй като на висшия експертен екологичен съвет в МОСВ представители на Коалиция за устойчиво развитие са изказали съображения за слабости и пропуски в доклада по ОВОС. Те смятат, че има проблеми с отстоянията от населените места, старото депо не е рекултивирано, липсва граждански контрол по проекта. Затова внесли жалба във ВАС през април 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай