Опашки се вият за домашна ракия

Казанджиите работят денонощно, свършиха часовете до Нова година

Опашки се вият за домашна ракия | StandartNews.com

Благоевград. В казаните за ракия в благоевградските квартали и села в последните дни буквално ври и кипи. Опашка от клиенти се извива край тях. На обекта в село Бело поле почти няма свободни часове чак до Нова година. На казанджията Иван Новоселски му се налага да работи и през нощта, за да обслужи мераклиите да сварят домашарка. Няма да има почивка и по празниците – коледни и новогодишни.

"При нас рушветите не вървят. Е, може да направим изключение, но най-малко за печено прасенце или цял бидон царска туршия", казва с усмивка майсторът на огнена вода. Той е доволен от занаята си, защото дава на народа радост в нелекото му битие вече 14 години. "Явно доста хора ще борят студената зима и продължаващата криза с глътки люта ракия. А аз от това не мога да се оплаквам. В последните 2-3 зими клиентите стават все повече. Сигурно е заради пустата му криза. Хората гледат да си осигурят поне ракийката. Че в ресторантите пийването излиза доста солено", споделя казанджията на село Бело поле. Той уверява, че се вари всякакъв плод. Разбира се, най-много е гроздето, като вече е започнало варенето на новата гроздова реколта. Следват сливите, от които става превъзходна сливова ракия. Хит напоследък са кайсиевата и смокиновата пърцуца.

"Моят казан е направен по всички европейски изисквания. Идвали са и евродепутати, и партийни лидери, за да опитат еликсира, който излиза от казана", разкрива 59-годишният казанджия. Докато се поти край казана, съселяните му често го наобикалят, за да опитат от високоградусовата напитка. "При Иван е и кръчма, и библиотека, и магазин", уверяват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай