Оглеждали детски лагер за бежански затвор

Оглеждали детски лагер за бежански затвор  | StandartNews.com

Националният детски екологичен комплекс в село Ковачевци е бил оглеждан за обособяване в него на място за задържане на бежанци от затворен тип. За това съобщи кметът на общината Васил Станимиров, който не бил уведомен официално за намерениетона отговорните институции. През лятото, още преди изборите за местна власт, в предния му мандат с него разговаряли експерти от Министерството на образованието и науката и специалисти от Държавната агенция за бежанците, но не споделили идеята. Станимиров е категоричен, че тя е съществувала, но според него е била осуетена от осъществявания в момента голям проект за обновяване на спортния комплекс в селото, който с около 5 милиона лева от Програмата за развитие на селските райони се превърна в най-модерната спортна база за региона.

Общинската администрация е направила постъпки да й бъде прехвърлена собствеността на Националния детски екологичен комплекс с писмо до МОН, което стопанисва държавната база. След настаняването там на имигранти, които престояха около година, комплексът е в лошо състояние и на практика неизползваем, сподели кметът. През лятото в сградата са били настанени около 150 строители, работещи на обекти, изпълнявани по европейски проекти в общината.
Общинското ръководство възнамерява да реновира комплекса по европейска програма и да го възстанови като национален детски лагер, за да получи и държавно финансиране за издръжка като допълваща субсидия към собствените приходи..

„HДEK e cтpaтeгичecĸи oбeĸт зa oбщинaтa, ниe дъpжим тoй дa бъдe възcтaнoвeн и дa ce пoлзвa oт дeцa. Toвa e и жeлaниeтo нa вcичĸи житeли нa paйoнa", ĸaтeгopичeн e ĸмeтът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай