Общината във Видин подгони длъжниците си

Общината във Видин подгони длъжниците си | StandartNews.com

Фирми и граждани с 11 млн. борчове за данъци и такси

Има решение и румънците да си платят налога за колите, регистрирани у нас

Общината във Видин подгонва длъжниците си. "Започнахме акция за събиране на задълженията на фирми и граждани към общината. Ако от нас фирми очакват за извършени услуги близо 7 млн. лв., то ние очакваме фирми и жители на града да си платят данъците и таксите за последните години. Нашите вземания възлизат на малко над 11 млн. лв. - 4 млн. от физически лица и 6 млн. - от юридически", съобщи кметът на Видин Огнян Ценков. "Жителите на Видин по постоянен адрес са 74 000, но само 200 - 300 души са нередовните данъкоплатци. Общината иска да ги накара да си внесат сумите, а останалите да научи на непримиримост към пренебрежителното отношение към общината, обясни кметът.

Акцията за събиране на старите дългове започна с призив за доброволно внасяне на сумите. Ефектът от него е влезли в местната хазна 424 000 лв.

Огнян Ценков покани длъжниците на среща, за да им разясни какви облекчени условия за плащанията им предлага общината. На първата не се яви нито един. Сега общината преминава към принудително събиране.

Много скоро в офисите на фирмите длъжници ще влезе съдия-изпълнител. В общината е назначен публичен изпълнител, който ще налага забрани и запори на нередовни данъкоплатци. Оказва се, че сред длъжниците са големите видински фирми - "Видахим", "Вида стил", "Фанти Г", "Титан Север", дори държавното дружество "Напоителни системи". Граждани дължат от 1000 до 15 000 лв. Специални мерки общината предприема по проблема с продадените на румънски граждани автомобили, които са регистрирани във Видин, но те не плащат данъка МПС на общината. Ще има и проверки за патентния данък. За всички длъжници се допуска отсрочено или разсрочено плащане.

Своите дългове общината топи бавно, но сигурно. През ноември, когато в сградата на местната власт влиза новият кметски екип, те са за над 20 млн. лв. 7 млн. са просрочени задължения, но по-голямата част са дългосрочни кредити, които се погасяват редовно. С решения на общинския съвет са изтеглени кредити за финансиране на големите инфраструктурни проекти. Те са от фонда за общините ФЛАГ и са спасили изпълнението им от прекъсване на европейското и национално финансиране. Още в края на 2015 г. общината получи 2 млн. лв. безлихвен кредит от финансовото министерство, с който започна да топи дълга си към 10 фирми. Допълнително получи и 1 млн. лв. от кабинета, с които ще се разплати за извършено асфалтиране на видинските улици.

Призивите за плащане и наложената строга финансова дисциплина дава резултат само за 4 месеца. Ако в края на миналата година просрочените задължения са били 7 739 244 лв., то днес те са 6 698 367 лв.От общата задлъжнялост са стопени 2,3 млн. лв. и тя вече е 18 506 824 лв.

Кметът: Общината е в тежко финансово състояние, но взимаме мерки

Общината във Видин е в тежко финансово състояние с обща задлъжнялост от 18 млн. лв. Даваме си сметка за тежестта на проблема, но имаме финансово-оздравителен план, с който ще излезем от тази ситуация. На първо място в него поставяме финансовата дисциплина. Оптимизирахме мрежата на детските градини, предстои обсъждане дали да продължи възлагането на основните услуги в града - чистота, осветление, охрана на частни фирми. Общината вече пое чистенето, имаме намерение да създадем общинска охрана. Средствата, които са нужни за тази дейност, месечно са с 16 000 лв. по-малки от тези, които сега плащаме за същата дейност. Съществена част от финансово-оздравителния ни план е събирането на старите неплатени данъци. На сайта на общината, в медиите, на информационни табла ще изнесем имената на фирмите и гражданите, които отказват да плащат. Искам да формираме непримиримост към длъжниците, част от които не са безпарични, а някои се опитват да бъдат и фактори във Видин. Питах един от тях защо не си плаща данъците и той отговори: Не желая! Ето с това не искам да се примирявам аз и моите отговорни съграждани. Искам всички да усетят, че общината не е на хората вътре, а на всички граждани.

Аз съм противник на принудителното събиране, затова ги поканих на срещи, призовах ги да си платят, предлагаме облекчени условия за погасяване на дълговете. Но ако и това не помогне, преминаваме към втория начин на събиране.

10 г. ще плащат на Фонда за общините

10 години ще се издължава общината на фонда за общините ФЛАГ. Той е спасил общинското финансиране за изпълнение на проектите за обновлението на водния цикъл на града и за модерното регионално депо за твърди отпадъци, завършени през 2015. За водопроводите са изтеглени 2 685 776 лв., които вече са намалени с 67 800 лв. За депото фондът е отпуснал 1 067 789 лв. Общината има още един дългосрочен кредит, изтеглен през 2011 година. Той е за 6 158 000 лв. От него за издължаване са останали 5 млн. Като се прибави и 2-милионният заем, отпуснат от финансовото министерство в края на 2015 за срок от една година, финансовата картина на общината става още по-ясна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай