Общинари от Сливен работели по 20 часа на денонощие

Общинари от Сливен работели по 20 часа на денонощие | StandartNews.com

Сливен. Чиновници от общинска администрация Сливен са работели по 20 часа в денонощие. Това показват документите на оповестения във вторник одитен доклад за периода 2007-2011 година, касаещ финансовата дисциплина в кметството.

Общинарите са получавали между 3 и 17 000 лева за период от няколко месеца до година като членове на комисии по обществени поръчки. Хонорарите са написани така, че излиза, че по документи чиновниците са работили по 12-13 часа извънредно на ден по европроекти и като членове на комисиите.

"Почти навсякъде, където сме извършили одит на общините, има проблеми, но действително по обществените поръчки в Сливен има най-сериозни проблеми", обяви пред журналисти Изабела Джалъзова, която е представител на международната фирма-одитор, изготвила доклада.

В някои от случаите има съмнения, че изпълнителят на обществена поръчка е бил предварително решен. Такъв е случаят с ремонта на 12-то СОУ в Сливен, където в предварителните документи е написано името на фирмата, спечелила впоследствие обществената поръчка. Името фигурира преди поръчката да е била проведена. Съпругът на единия от зам.-кметовете е бил прокурист на фирма "Гради", с която е сключено рамково споразумение. Това е реален конфликт на интереси, твърдят одиторите на община Сливен.

Друга фирма - "Лукском", която е била част от гражданското сдружение "Стройинвест", също скюлчилa рамково споразумение с община Сливен, е била собственост на кмета на Ямбол Георги Славов по това време. Според одитния доклад две от трите фирми, участници в рамковото споразумение, винаги са се отказвали в полза на третата по време на конкурс. Според одиторите има съмнения, че рамковото споразумение с трите фирми е сключено, за да се елиминират други фирми от обществените поръчки по строителството в общината.

"Краткият вариант на доклада ще бъде пуснат в сайта на община Сливен. Целта ни е да завършим обектите, които са спрени, а там, където не можем, да си търсим правата в съда на база на одитния доклад", заяви кметът на Сливен Кольо Милев. Докладът се състои от две части катo за първата община Сливен е платила 14 000 лева, а за втората 45 000 лева без ДДС. Одиторът бе избран по Закона за обществените поръчки, увери кметът Милев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай