Община спря 200 мобилни телефона заради разхищение

Община спря 200 мобилни телефона заради разхищение | StandartNews.com

Кметската администрация в Хасково спря близо 200 телефона, които са били на общински служители и като служебни в различни общински предприятия. До отнемането на екстрите се е стигнало след проверка, която е показала, че сключените договори за мобилките и СИМ картите към тях са били разточителни за местната хазна.

Някои от служителите са ползвали по две служебни СИМ карти, има и много неизползвани от години, за които обаче са се плащали такси. Такъв е примерът с 40 служебни карти, ползвани от общинския съвет, работил в мандат 2009-2012 година. Те са били върнати в последствие, но вместо да бъдат спрени, тъй като не са се ползвали повече в следващите пет години общината е продължавала да им плаща таксите.

През 2015 година общинска администрация е платила над 90 хиляди лева за мобилни телефони.

За тази година се очаква от таксите на спрените карти на местната хазна да бъдат спестени над 20 000 лева.

Към момента общината има договори с мобилни оператори за 62 мобилни телефона. От тях 40 са на кметовете на кметства и кметските наместници, а в кметската администрация освен кметът Добри Беливанов, със служебни мобилки разполагат още единствено двамата му заместници, директорите на дирекции, снабдителя и главният експерт от „Връзки с обществеността".

От общината съобщиха още, че са прекратени и други неизгодни договори, заварени от предходната кметска управа. Така например е отказана услугата за месечна профилактика на климатиците в общината, която е коствала на хасковлии 1262 лева на месец, не е подновен и абонаментен договор със сервиз за обслужване на автомобили за 460 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай