Община Смолян не може да издържа ансамбъл „Родопа”

Община Смолян не може да издържа ансамбъл „Родопа” | StandartNews.com

Смолян. „Община Смолян изнемогва и няма възможност в бъдеще да поддържа финансово ансамбъл „Родопа" ". Това заяви кметът на родопския град Николай Мелемов. Той свика извънредна среща с местните медии в Областната администрация, за да разясни тежкото положение с ансамбъл „Родопа".

„Досега е плащано, но е плащано с пари на данъкоплатците, освен това всеки месец си разсрочваме задълженията за ток", обясни Мелемов. За периода от 1 януари 2012 г. до 30 юни 2013 г. ансамбълът има извършени разходи само за фонд работна заплата в размер на 542 000 лв, обясни финансистът на общината Венера Аръчкова. Тя каза още, че персоналът на ансамбъла се води втора категория труд. „След водене на разговори в Министерството на финансите и Министерството на културата през 2012 г. и направените уговорки в бюджет 2012 г. няма финансиран нито един лев за ансамбъл „Родопа" ", стана ясно от срещата.

„Всички можете добре да прецените, че един бюджет, който не е балансиран в приходната си част не може да бъде балансиран и в разходната си част, което води и до забавяне на разплащане на заплатите. Категорично съм против становището, че заплатите на ансамбъл „Родопа" не са разплатени за два месеца. Имаме закъснение само на юнски заплати. Всички заплати за месец май са плащани съвсем нормално, даже в месец април поради празниците, които бяха - Великден и Гергьовден и многото почивни дни в месец април са получили две работни заплати ансамбъл „Родопа" ", каза още Аръчкова. Едната заплата е получена на 15 число, а другата на 29 април, добави тя. За юни закъснението на работната заплата е от седем работни дни.

За 20 месеца приходите на ансамбъла възлизат на 15 800 лв, обясни финансистът на общината. Приходите са от концертна дейност в НДК.

Областният управител инж. Димитър Кръстанов комeнтира тежкото финансово състояние на ансамбъла и обясни, че все пак вижда изход от ситуацията. Това ще стане с отпускане на още бройки за ансамбъла от министерството, хубаво е да се търсят и начини за директно финансиране, каза той. „Ще запазим частичното финансиране на Фолклорен ансамбъл „Родопа" с общи усилия и едновременно с това ще си отстоим на идеята и на изключителната необходимост нашият град да има държавен културен институт", увери Кръстанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай