Община Кърджали с обновени училища и детски градини

Община Кърджали с обновени училища и детски градини | StandartNews.com

Кърджали. 1 400 ученици и деца от община Кърджали ще влязат наесен в обновени учебни сгради. С европейски средства вече са санирани три училища и 4 детски градини. Очаква се в бъдеще да бъдат спестявани 1244,14 MWh/годишно енергия.В сградата на едно от най - старите школа в Кърджали - СОУ „Йордан Йовков" е подменена изцяло покривната конструкция, възстановени са и комините. Сменена е голяма част от дървената обшивка и керемидите като е направена изцяло и нова изолация под тях. Строително–монтажните дейности включват още нова дограма и топлоизолация на фасадата на сградата, оформени са централния вход, ремонтиран е и физкултурния салон.

С европари са направени топло и хидроизолация на покривите, подмяна на гръмоотводната инсталация и осветителните тела с енергоефективни и на сградите на основните училища в селата Мост и Широко поле. През последните месеци са обновени също ЦДГ ''Чайка" и ОДЗ ''Райна Княгиня'' в Кърджали, както и ЦДГ в село Енчец.

„От предвидените осем обекта, отпадна само ЦДГ „Максим Горки" в Кърджали. Причината е двукратното обжалване на един от кандидатите за изпълнител", обясни ръководителят на проекта инж. Васил Бобеков.Така голямо и популярно детско заведение, в което се възпитават близо 200 деца, не получи нов покрив, дограма, топлоизолация, отоплителна инсталация и цялостно вътрешно боядисване. Кметът на Кърджали Хасан Азис коменитра, че ще се изчака решението на КЗК по второто обжалване на фирмата и се предвижда общината да подаде иск за пропуснати ползи в съда в размер на над 350 хил. лв.

Специалисти смятат, че постигнатият енергоефект от проекта за саниране на учебни сгради е сериозен. Като продължение общината има намерение 12 училища и детски градини да бъдат свързани с газопреносната мрежа, която се изгражда в Кърджали. Изчисленията сочат, че това ще намали с още 15 % средствата за отопление. За да се газифицират учебните сгради ще се търсят допълнително 600 000 лв.

Проектът„Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения и детски градини" е по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г. и е на стойност 2, 9 млн. лв, от които 25% е финансовия принос на Община Кърджали от собствени средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай