Няма пречки за строежа на депо край Благоевград

Няма пречки за строежа на депо край Благоевград | StandartNews.com

До средата на август над 90% от панелните блокове трябва да са санирани

Всички документи за изграждането на регионално депо за битови отпадъци край Благоевград са внесени в края на миналата година в ПУДООС. Подсигурено е финансиране от държавния бюджет в размер на 14 милиона лева за първия етап от строителството. Той не включва системите за компостиране и сепариране. Общата стойност на проекта е за 26,5 милиона лева. „Целта ни е до месец и половина да сме наясно с всички условия, да изберем фирма – изпълнител и до юли месец съоръжението да е готово", увери кметът Атанас Камбитов. Той поясни, че след изграждане на депото санкциите за общината ще отпаднат. В момента кметството има издадено строително разрешение и плаща 50% по-ниски отчисления. Общият проект за изграждане на депото включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара и ще обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила.

Започва санирането по нови 49 договора за 66 милиона лева, а до края на януари ще са факт още 37 договора. Искаме до края на февруари процедурите да приключат за всички 125 договора. Ползата за гражданите, за бизнеса е в размер на 160-180 милиона лева, изтъкна градоначалникът. Той се надява, че до 15 август тази година, когато е празникът Успение Богородично, градът да има съвсем нова визия. Над 90% от панелните блокове ще бъдат санирани по Националната програма за енергийна ефестивност на многофамилни жилищни сгради.

Новият закрит плувен басейн с олимпийски размери отваря врати на 11 януари, разкри Камбитов. Все още се уточнява цената на билетите за посетителите. Учениците ще ползват безплатно съоръжението, но само при организирани посещения. „Този басейн няма да ни носи печалба, но трябва да има някакъв вход за гражданите. Направихме го със социална цел – да има къде да плуват децата ни. Защото общинската политика е да се прави всичко за развитието на спорта", обясни кметът на Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай