Нивото на Дунав в страната ще се покачи в края на седмицата

Нивото на Дунав в страната ще се покачи в края на седмицата | StandartNews.com

"Според прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, се очаква водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава в края на тази седмица". Това заяви пред „Фокус" Веселин Монев, който е изпълнителен директор на Дирекция „Контрол" в Басейнова дирекция за управление на водите (Дунавски район с център Плевен). Той коментира, че покачване на нивото на подпочвени води може да се очаква в зависимост от степента на повишение на водното ниво на река Дунав, но има отводнителни системи, стопанисвани от „Напоителни системи" ЕАД", които ще работят по отводняването.

Монев обясни, че ролята на отводнителни системи е да се включват при повишено ниво на подпочвените води, а на места и на терен на земеделски земи. Вследствие на което се понижава нивото на подпочвените води и по този начин се предпазват земеделските земи и населени места от вредното въздействие на водите.

„Оперативната защита от вредното въздействие на водите се осъществява в съответствие с авариен план за действие, който се изработва от собствениците или ползвателите на водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и се съгласува с органите на Министерството на вътрешните работи", каза още инж. Веселин Монев. Той обясни, Басейнова дирекция с център Плевен е отговорна за разработване на плана за управление на риска от наводнения в Дунавския речен басейн. Планът следва да бъде готов до 2015 година. Той ще съдържа мерки за намаляване на потенциалните последици от наводненията за човешкото здраве, околната среда, културното наследство, техническата инфраструктура и стопанската дейност.

Инж. Веселин Монев съобщи, че в началото на тази седмица МОСВ е изпратила предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката. Това са Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй". 

Повече за времето у нас и в чужбина четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай