Никой не знае кой е кмет във Варна

Бозов уволни Николов, докато е в болнични, после излезе в отпуск

Никой не знае кой е кмет във Варна | StandartNews.com

Варна. Кой е кмет днес? С този въпрос вместо "добро утро" се поздравяват варненци всяка сутрин през последните няколко дни. Рокадите в местната власт през ден истински ошашавиха хората край морето, свикнали почти три петилетки да отъждествяват града само с името на управника му Кирил Йорданов. С два кмета ли е Варна или без нито един - е въпрос с повишена трудност и за най-добрите юристи. Градът е напът да влезе в "параграф 22", а предсрочните кметски избори чукат на вратата и подготовката за тях вече трябва да е в ход, за да се случат на 30 юни, както е според указа на президента Росен Плевнелиев. Изтичат сроковете за определяне на местата на изборните списъци и образуване на изборните секции. А легитимен кметски параф чакат и договорите по най-важните европроекти, сред които този за нова градска среда на стойност 5 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

-------------------------------------

Временен кмет на Варна в момента е доц. д-р Христо Бозов, категорични са юристите на общинската администрация. Правистите на местния парламент обаче са на мнение, че легитимният градоначалник е арх. Димитър Николов. Мнозинството в Общинския съвет (ОбС) обжалва в събота определението на Варненския административен съд, който върна правомощията на доц. Бозов. Военният доктор и заместник на Кирил Йорданов седна в кметския стол, след като бившият му шеф бе свален от протестите. Изненадващо в края на април ОбС на извънредна сесия оттегли доверието си от него и назначи за служебен кмет арх. Димитър Николов - дотогава също зам.-кмет , издигнат от ГЕРБ.

Тръгвам си с високо вдигната глава

каза от трибуната тогава сваленият доц. Бозов и призна, че "не се е поддал на упражнявания натиск". Той обжалва три от решенията на местния парламент - за отмяна на избора му като временно изпълняващ длъжността кмет, за избора на Николов на неговото място и за допускане на предварителното изпълнение на решението за рокадата. Варненският административен съд се произнесе на 16 май по трето решение на ОбС - за незабавното встъпване в длъжност на арх. Димитър Николов. Според тълкуването на магистратите това определение е и за възстановяването на доц. Христо Бозов на кметския стол. Юристите на местния парламент обаче веднага скочиха, че военният доктор не е легитимният служебен градоначалник, защото съдът е съборил само третото решение, а делото за отстраняването на Бозов по същество ще се гледа на 27 май. Докато вървеше спорът по правния абсурд кой е на власт, и.д. председател на ОбС Владимир Тонев свика извънредна пресконференция в събота, за да обяви, че е внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на по-ниска инстанция за отмяна на предварителното изпълнение на решението за избора на арх. Димитър Николов.

ВАС трябва да се произнесе в 7-дневен срок

а дотогава градът на практика се оказва с двама кметове - единият, припознат от местния парламент, другият - от общинската администрация.

Междувременно доц. Христо Бозов освободи конкурента си арх. Димитър Николов от поста зам.-кмет и уволни главния секретар на общината Михаил Куликов с мотива "забавяне на подготовката за изборите". И излезе в отпуск до 23 май, като остави на свое място заместник-кмета по инфраструктурата Богдан Караденчев. Арх. Николов пък се разболя и не получи заповедта си за освобождаване. Стана ясно, че никой не подписва документи в администрацията, защото не се знае дали парафът му е легитимен. Според юристи и третият зам.-кмет Богдан Караденчев не може да подписва. Не се знае дали заповедта за заместването му, издадена от доц. Бозов, е легитимна, тъй като не е ясно дали самият Бозов е легитимен като и.д. кмет.

"Мисля, че бях неправомерно сменен в период, в който трябваше да се подготвят изборите. Моите действия ще бъдат в посока да има спокойствие и съгласие", обяви военният доктор на извънреден брифинг, като посочи, че още

не е решил дали ще се кандидатира

за предстоящия вот. Отпускът му, разписан от арх. Николов, изтича по празниците и точно преди крайния срок да се регистрират инициативните комитети със своите кандидатури за предстоящите избори. Ако бъде издигнат, доц. Бозов трябва да излезе в отпуск от началото на предизборната кампания - 30 май. А Варна отново влиза в същия "филм" - с поредна смяна на служебен кмет, коментират юристи. И определят ситуацията като "правна несигурност" за всеки следващ кмет и управление на града. В сряда на сесията се очаква да има избор на нов, пореден кмет на Варна. Дотогава, но и за малко властта е в ръцете на последния градоначалник от социализма - Богдан Караденчев.

"За съжаление от морска столица Варна се превърна във феодална столица. Това, което ме развълнува много, е самозапалването на Пламен Горанов - реплика на една отчаяна действителност" - това каза онази вечер за родния си град режисьорът Галин Стоев, който от 24 г. живее в Париж, вземайки наградата си от "Отворено общество".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай