Националният гаранционен фонд подкрепя кърджалийци с 1,7 млн. лв.

Националният гаранционен фонд подкрепя кърджалийци с 1,7 млн. лв. | StandartNews.com

Кърджали. По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в Кърджалийска област са подкрепени кредити в размер на над 1,7 млн. лв. от Националния гаранционен фонд (НГФ). Общата стойност на гаранциите надхвърля 1, 3 млн. лв. Седем са бенефициентите по Програмата от региона, за които са получени облекчени кредити от търговски банки, обезпечени със средства от Националния гаранционен фонд. Това стана ясно в Кърджали днес по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

Главно бенефициентите от Кърджалийско се занимават с отглеждане на едър рогат добитък и проектите им са по марка 121 и 122 за закупуване на оборудване и реконструкция и модернизация на млекопраработвателни предприятия. Един от проектите е на стартиращ земеделски производител за създаване на ябълкови насаждения и за изграждане на система за капково напояване.

Повечето гаранции, издадени от Фонда са по проекти, за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева, посочиха представители на Фонда. Те уточниха, че схемата предвижда срещу закупената техника и гаранцията на НГФ земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки.

„Фондът издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема", обясни Надежда Тадаръкова, експерт в отдел „Връзки с наредители и бенефициенти" на НГФ. „Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони", добави тя. Гаранциите, издавани от НГФ, са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 г.

От старта на схемата в началото на 2013 г. Фондът е издал гаранции на общо 252 бенефициенти и по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 104 млн. лева.

В срещата в Кърджали участваха експерти от НГФ, банкери и бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", 122 „Подобряване икономическата стойност на горите" и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".

Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на Гаранционната схема по Програмата.

На 19 март ще се проведе информационна среща в читалище „Нов живот" в Момчилград, а по-късно и в община Крумовград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай