Наско издъхна навръх имения ден на баща си (ОБЗОР)

Наско издъхна навръх имения ден на баща си (ОБЗОР) | StandartNews.com

Черни знамена в Разлог утре, всички скърбят за премазания в час ученик

Прокуратурата разследва кой е виновен, и камери записали трагедията

Удареният от метална футболна врата 14-годишен ученик Атанас Мишков издъхна в нощта на събота срещу неделя в столичната клиника "Пирогов". Усилията на лекарите не успяха да го върнат към живота, след като момчето пострада при нелеп инцидент в сряда към 12,30 ч в двора на Основно училище "Никола Парапунов" в Разлог. В час по физическо нещастна драма прати в кома тийнейджъра. Метална футболна врата се стовари ненадейно върху Наско, който бил вратар на единия отбор. На спортната площадка играели четирима съученици, останалите били с учителя Иван Дурев във физкултурния салон. За нещастие, вратата зад осмокласника, който за пръв път участвал във футболен мач, паднала точно върху главата му. Инцидентът станал и заради силния вятър. Ученикът бе транспортиран по спешност в "Пирогов" в София с тежка черепно-мозъчна травма и кръвоизлив. За загубата на един млад живот съобщи в профила си във фейсбук кметът на Разлог Красимир Герчев.

"Непрежалима загуба! Тази вечер почина Наско, който пострада на детската площадка на училище "Никола Парапунов" в Разлог. Скърбим със семейството, близките, приятелите... Малко ще бъдат думите на състрадание към огромната трагедия да загубим дете. В знак на съпричастност, Разлог обявява 7 декември (понеделник) за ден на траур в памет на Наско.
Бог да прости!", е написал градоначалникът Красимир Герчев. "С всичко, което е необходимо, ще помогнем на опечаленото семейство. Най-лошото е, че не можем да върнем детето. Светла му памет!

Ще покрием разходите по тъжния ритуал

ще съдействаме изцяло на близките на Наско. Искам да уверя, че училището, където стана нещастният инцидент, е сред най-добрите не само в нашата община. Чистота, ред, добър учебен процес, за пример е на останалите учебни заведения. Но белята стана там", каза за "Стандарт" кметът Герчев. Директорката Даниела Пелтегова трябва да прецени дали 7 декември ще е неучебен ден за възпитаниците на ОУ "Никола Парапунов". Необходимо е тя да даде предложение до градоначалника, който да вземе окончателното решение. "Аз смятам, че учебен процес в понеделник трябва да има. Става въпрос за 400 деца, някои няма кой да ги гледа. Останат ли си вкъщи, дори малките ще питат защо не са на училище. Мисля, че един неучебен ден ще е по-травмиращ за учениците. Готови сме да помогнем с още психолози, ако се наложи", каза началникът на Регионалния инспекторат в Благоевград Ивайло Златанов. Все още са в шок и директорката, и учителят по физическо Иван Дурев, и колегите им. Физкултурникът два дни бе в "Пирогов", където бе и майката на детето - Жана. Бащата на Наско - Николай, е международен шофьор, чакаха го да се върне по спешност от чужбина. Съдбата понякога е твърде жестока - той губи сина си навръх своя имен ден.

Семейството има по-малка дъщеря

Никой не е подозирал за опасността да падне вратата. Тя се държи от укрепителен елемент за външната метална мрежа. Въпросната връзка обаче липсва, най-вероятно е открадната. Спортната площадка е изградена преди 4 г., тя е с изкуствена настилка. Направена е по проект, приета е без забележки от финансиращия орган. Предадена е на 22 март 2012 г. от общината като капиталов актив на училището за експлоатация. Целта била да има къде да спортуват и учениците, и други деца от района. Никой не е допускал, че може да се случи такъв тежък инцидент. Прегледани са записите от видеокамерите в учебното заведение. На тях се вижда как цялата врата се обръща и рухва върху осмокласника. Най-вероятно погребението на момчето ще е утре.

Във връзка с тежкия инцидент прокуратурата образува досъдебно производство. Ще бъдат изяснявани причините за трагедията - дали е в резултат на немарливост и кой носи отговорност за нелепата смърт на Наско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай