Наплив в хижите заради горещините

Наплив в хижите заради горещините | StandartNews.com

Народът в Пиринско се изнесе в горите заради горещините тази седмица. Много хора си взеха отпуска и още в началото на седмицата се качиха в планината, за да се скрият от високите температури. Наша проверка установи, че хижите в Рила и Пирин се пукат по шевовете от туристи и любители на планинските преходи. Много от гостите са българи от региона и столицата, които са предпочели да избягат на прохлада от жегите в населените места. „Интересът е огромен - не само на българи, но и на чужденци. Хижите в подножието на връх Вихрен са пълни с народ. Някои предпочитат по-лекия преход от едноименната хижа към Вихрен, като стигат за два и половина до три часа. По-опитните пък тръгват от "Яворов" и се качват над пет часа до най-високото място на Пирин", твърдят собственици на хижи в Пирин планина.

През летния сезон посрещаме туристи от цяла България, Европа, САЩ и Канада. Почти всяка седмица идват чухи, словаци, поляци, казват стопаните на хижа „Яворов". Планинарите да следват регламентираните летни пътеки към Вихрен, да не излизат от тях, тъй като има опасни и рискови участъци, съветва дългогодишният спасител от Банско Методи Баненски. Важно е всеки да следи прогнозата. Защото върхът няма да избяга. Очакват ли се валежи или силни ветрове, никакво тръгване. Планината не бива да се подценява. Туристите винаги да са с максимално заредени мобилни телефони, с добра екипировка, със съответните обувки. Препоръчително е да се ползва най-лекият достъп от едноименната хижа. Има летни дни, в които по шосето до нея има над 500 коли на мераклии. През Казаните преходът е по-труден, скалисто и стръмно е. При валежи е много опасно, особено при слизане.

"Опитните планинари обичат маршрута през Кончето. Но да не се замръква по пътя. Защото има ли мъгла, всеки може да се изгуби. Някои са се озовавали чак над Кресна. В момента пътят до върха е като при първомайска демонстрация, има страшно много хора", твърдят от ПСС – Банско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай