Над 28 хил. поискаха затваряне на полигона „Змейово”

Над 28 хил. поискаха затваряне на полигона „Змейово” | StandartNews.com

Стара Загора. Общо 94, 5 на сто или 28 008 от участвалите в местния референдум в Старозагорската община са отговорили с „да" на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?". Това показват окончателните резултати от първото след демократичните промени допитване в Града на липите.

Въпреки това заради ниската избирателна активност, която е 19,74 на сто от имащите право на глас 150 203 старозагорци, по закон това „да" няма никаква правна стойност. Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, референдумът би бил успешен, ако в него са участвали не по-малко от гласувалите в последните избори за общински съвет и ако с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в допитването. На последните местни избори за общински съветници през 2011 г. в Стара Загора са гласували 68 515 избиратели или 48,9 на сто, сочат данните.

Самият закон, поставил непосилен праг за минимално участие, и слабата информационно-разяснителна кампания, съвпаднала в голямата си част с кампанията за парламентарните избори, са основните причини за провала на допитването според неговите инициатори. Техните опоненти обаче смятат, че липсата на сериозни аргументи срещу военния полигон като замърсител на въздуха в региона и търсенето на предизборни дивиденти са били решаващи за неговия провал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай