Над 250 работници завеждат искове срещу шефа си за заплати

Над 250 работници завеждат искове срещу шефа си за заплати | StandartNews.com

Благоевград. Над 250-те работници на фирма „Пиринска мура" АД – Банско ще заведат индивидуални искове срещу работодателя си за невзети заплати. Те получиха в четвъртък уверението на кмета Георги Икономов, че общината ще поеме разноските за хонорарите на наетите адвокати. Кметството стопира и своето искане за 130 000 лева, които предприятието му дължи. Целта е с тази сума да се покрият част от задълженията към хората.

 

Работниците продължиха с протестите си и за втори ден блокираха движението по пътя от Банско за Благоевград в района на изхода на курортния град. Издигнаха плакати „Искаме си заплатите". За последно са взели само аванс за месец септември миналата година. Оттогава не са получили и стотинка за труда си. „Ще продължим с блокадите и протестите. Ще докараме на шосето и семействата си, и децата. Ако трябва, ще отидем и пред парламента. Нека дойдат социалният министър и областният управител, за да видят как се гаврят с нас. Не се ли реши проблемът, денонощно ще сме на пътя", заканиха се протестиращите, които са членове на КНСБ. Все още е в неизвестност работодателя, който отказва срещи със синдиката, с кмета на Банско, с трудови инспектори. На входа на фирмата има залепена заповед с дата 07 февруари. С нея работодателят обявява едномесечен престой до 7 март по негова вина, като дължи възнаграждения на работниците си и за този период.

 

Инспектори на Областна инспекция по труда- Благоевград съставиха акт на шефа на предприятието. Санкцията се налага, тъй като фирмата не е спазила предписанието да направи първото авансово плащане на работниците в сряда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай