Над 250 хил. лв. струва неуспяло упражнение по пряка демокрация

Над 250 хил. лв. струва неуспяло упражнение по пряка демокрация  | StandartNews.com

Стара Загора. Активността на гласуващите на референдума за съдбата на военния полигон „Змейово" в Старозагорската община не надхвърли 20 на сто. Това показват официалните резултати от допитването, съобщиха от общинската избирателна комисия. Гласували са общо 29 784 избиратели, или 19,93 на сто от имащите право на глас 149 434 избиратели. Най-голяма е била активността в централните секции на областния град – в една от тях са гласували 300 души. Най-слаб е бил интересът в студентския град и в ромския кв. Лозенец – в две от секциите тук са гласували едва по 9 души.

Старозагорци трябваше да отговорят на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?".

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от участвалите в последните местни избори и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в допитването избиратели, припомнят юристи. На последните местни избори през 2011 г. са гласували 68 552 избиратели от имащите право на глас 142 728, което означава, че първия местен референдум в Стара Загора след демократичните промени е претърпял провал и няма да има никакви правни последствия.

На всичкото отгоре е възможно и административният съд да уважи протеста на прокуратурата и да обяви провеждането му за незаконно. "След дъжд качулка, упражнението по пряка демокрация ни струва над 250 хил. лв.", казват разочаровани старозагорци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай