Музеен урок в памет на Македончето

Музеен урок в памет на Македончето | StandartNews.com

С музеен урок – викторина на тема „Горноджумайци и Априлското въстание", Регионалният исторически музей в Благоевград ще отбележи 164-годишнината от рождението на Георги Измирлиев – Македончето.Той е активен участник в подготовката на Априлското въстание през 1876 г. Викторината, подготвена и организирана от уредника Елена Александрова, ще се проведе в петък, 17 април, от 11:00 часа в Роден дом „Г. Измирлиев" с участието на ученици от шести клас на Пето СОУ „Г. Измирлиев".

Целта на събитието е в една нетрадиционна среда и под занимателна и образователна форма учениците да се запознаят с подготовката на Априлското въстание в Горноджумайско, с жизнения път и революционното дело на Георги Измирлиев и да почувстват атмосферата на отминалата възрожденска епоха. Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. На 28 май 1876 година поради предателство Георги Измирлиев е арестуван и хвърлен в затвор.

Думите, изречени от революционера пред бесилото, което той сам слага на врата си: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството", остават като негов призив и до днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай