Монахини шият одежди за престола в уникален храм

Монахини шият одежди за престола в уникален храм | StandartNews.com

Благоевград. Монахините от Врачешкия манастир имат важна мисия. Вече няколко месеца те шият одеждите на свети престол за уникален храм в Белица. Тяхна задача е да измайсторят е завесата за иконостаса.

„Стараят се много и ще се справят с направата на тези важни неща за откриването на светата обител в града ни. Разчитаме на монахините и им благодарим за помощта", заяви отец Николай Попов.

Храмът е строен в периода 1640 - 1670 г., но само допреди година и половина се намираше в трагично състояние.

Светата обител се ползваше като склад, в който се хвърляха всякакви боклуци и непотребни неща. Местният свещеник Николай Попов и архиерейският наместник на Разлог Янко Русков се заеха с нелеката задача да върнат блясъка на храма. Започнаха да заделят църковни пари и да събират дарения за ремонт на сградата, която е върху площ от около 60 квадратни метра. За нейното възстановяване ни помагат със средства християните в региона. Вече са готови разпятието в олтара и владишкият трон, стенописите и иконостасът.

Църквата е втората по старост в целия Пирински край. „Очакваме след Гергьовден Неврокопски митрополит Серафим да освети църквата. Спазили сме всички изисквания на канона. Църковната утвар ще закупим от Солун", каза отец Николай. Всичко вътре ще бъде възстановено в автентичния му вид. Най-важното е, че в църквата „Свети Димитър" миряни отново ще палят свещи и ще се молят за здраве и благоденствие, допълва свещеникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай