Мъжкарите на Банско посрещат с есе Деня на будителите

Мъжкарите на Банско посрещат с есе Деня на будителите  | StandartNews.com

Благоевград. С есе на историческа тематика мъжкарите на Банско от Сдружение „Петел пее" ще почетат празника на народните будители на 1-ви ноември.

В курортния град „петлите" вече се подготвят за първия ден на следващия месец. „За нас е чест, удоволствие и задължение да уважим този голям празник. Защото няма по-голям будител от петела. Той е птицата, която сутрин ни събужда най-напред. Затова и ние уважаваме тази дата. Ще полеем подобаващо Деня на народните будители. Ще рецитираме Ботев, Вазов, Яворов", разкри пред „Стандарт" почетният председател на сдружението на мъжкарите в Банско Михаил Белчински.

Той е поставил задача на всеки един от уникалната организация да се „отчете" на сбирката с поне едно патриотично стихотворение. Обявил е и конкурс за най-добро есе на исхторическа тематика. Най-добрият творец ще получи и специалната награда, приготвена от 72-годишния лидер – бутилка френско вино, произведено преди 10 години. За мъжкарите на банско 1-ви ноември е най-значимият празник. Защото тяхната мисия е да дават пример на съгражданите. „Помагаме на хора в затруднение, направихме кът за отдих в Пирин планина, чистим редовно гората, организираме патриотични мероприятия. Целта ни е да събудим банскалии, които да следват нашия пример", обясни Белчински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай