Мълчание в знак на протест в ТЕЦ Марица 3

Мълчание в знак на протест в ТЕЦ Марица 3 | StandartNews.com

Ако приетото на второ четене в сряда от Народното събрание решение за създаване на Фонд "Енергийна сигурност на енергийната система" не бъде променено, не е изключено да има съкращения в ТЕЦ "Марица-3". За това предупреди завеждащият "Връзки с инвеститорите" в Юлиян Семерджиев.

Работници, синдикати и ръководството на ТЕЦ-а край Димитровград излязоха в четвъртък на обяд на мълчалив протест в двора на предприятието в знак на протест срещу решението на депутатите, според което от тук насетне всяка централа ще отделя по 5% от приходите си, за да покрива загубите на обществения доставчик НЕК.

Енергетиците настояват за дефиренциране на 5-те процента, определени от народните представители, т.е. те да се вземат от потребители, които работят директно за НЕК

"Остро реагираме срещу това решение, защото то ще доведе до фалити", категоричен е Семерджиев.
Той припомни, че от две години ТЕЦ Марица-3 е на свободния пазар и заради това не е съгласна да покрива забугите на обществения доставчик.

През 2013 г. приходите на централата от продажба на ел. енергия са били 33 млн. лв., а през 2014 г.цифрата е паднала на 26 млн.лв., посочи Семерджиев.

За възнаграждения на работниците предприятието отделя около 3,5 млн. лв. при средна заплата от 1000 лева.С 5-те процента нова отчетност, ще трябва да се отделят още около 1, 6 млн.лв.

В този случай не се изключват съкращения на персонала или намялане на работната заплата, коментира Семерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай