Лозенци: „Няма да станем заложници на алчността”

Лозенци: „Няма да станем заложници на алчността” | StandartNews.com

Ямбол. Жителите на село Лозенец декларираха категоричното си несъгласие с възстановяването на дейността в складовата база за съхранение на боеприпаси край селото. Имайки предвид голямата авария от 5 юни 2012 година, която се случи в Производствено-складова база "Стралджа-Мараш", при която загинаха трима човека и осем бяха ранени.

„Изключително много сме притеснени от опитите на "Берета трейдинг" ООД (или друго дружество) да се завърне отново със същата дейност в района на селото, се казва в приетата на Общоселско събрание декларация на жителите на Лозенец.

Събранието бе свикано по повод искането за преразглеждане на разрешителното за изграждане и експлоатация по чл.104 ал.1 от ЗООС на предприятие с висок рисков потенциал – Производствено складова база за боеприпаси "Стралджа – Мараш". Категорично се противопоставяме на всякакви опити да бъдат възстановени складовете за съхранение на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, които бяха взривени на пети юни 2012 година, се казва в документа. Настояваме пред МОСВ да спре процедурата за преразглеждане на разрешителното, за да не се завърне ужаса в очите на нашите деца и кошмара в живота на цялата общественост в село Лозенец и региона, призоваваме всички институции на общинско, областно и държавно ниво да подкрепят тази наша декларация. Всички жители на село Лозенец сме категорични, че няма да допуснем да бъдем заложници на алчността, безскрупулността и безотговорността на такива, които преобърнаха живота ни. Ще браним нашия живот с всички законови средства, включително и с гражданско неподчинение, пише в документа.

Вече е изпратена и петиция в Европейския парламент с искане да се забрани на всяка фирма, която кандидатства за дейност, свързана със складирането, съхранението, транспортирането, утилизирането и унищожаването на взривни вещества и боеприпаси в складова база "Стралджа – Мараш", намираща се в непосредствена близост до селото да възстанови базата. Петицията е приета и предстои нейното разглеждане в Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай