Лимони по кило бере бай Петко

Лимони по кило бере бай Петко | StandartNews.com

71-годишен мъж от оряховското село Селановци отглежда гигантски лимони в дома си. Петко Петков е горд с продукцията си, която разнася славата му вече 35 години надлъж и нашир. Лимоните не е показвал на изложения или други форуми за земеделие. Днес бай Петко има цяла оранжерия в двора си. Самият той не знае от какъв сорт са. Преди години в дома му дошъл човек, който споделил, че такова чудо виждал само в Алжир.

Всичко започнало преди години в София, откъдето купил 2 млади дръвчера и ги засадил на майтап в двора си. Бил сигурен, че фиданките ще му се хванат заради плодородната земя в родния му северозападен край, но бил изумен от резултата. От високите по една педя фиданки, лимоните на дядо Петко се превърнали в големи дръвчера. Решил да ги засади в двора, където се оформила и оранжерията му. Сега лимоновите дръвчета в нея са общо 4, а 3 от тях раждат плодове между килограм и килограм и половина. Кантарът показва, че среден по размер и неузрял лимон тежки около 700 грама. Рекордът му бил преди години когато кантарът ударил 2 килограма с един от цитрусите. Най-малкото дръвче в двора на стопанина е 5-годишно. Засадил го и ашладисал сам. Въпреки, че е още малко, дръвчето не спира да ражда цитруси.

„Златни ръце има бай Петко. Такова чудо никъде не сме виждали", ахкат хората в родното му село Селановци. Десетки са се пробвали да пренесат чудото в двора си, но не успели да стигнат успеха на 71-годишния мъж. Тайната на лимоните-гиганти се пазела в стриктното им отглеждане. Мъжът разказва, че ги полива всяка седмица през зимата, а лятото ги миел всеки ден. Пази ги на топло и старателно ги наторява. Градусите в оранжерията на бай Петко се поддържа от печка, а торта подсилва с утайкаата си от сутрешното кафе.

И мало и голямо чука на вратата на 71-годишния мъж, за да види лимоните. Най-впечатлени са малчуганите, които се снимат гордо до гигантските цитруси. Дядото пък на драго сърце им подарява от лимоните. За бизнес с тях никога не е мислил. По професия бай Петко е енергетик, дълги години работел към атомната централа в Козлодуй. Бай Петко е баща на двама сина, които също обожават сока от цитрусовия плод. Единият от тях – Ивайло е борец, стигнал до второ място на европейско първенство. Спортистът редовно се подсилвал с лимони. Баща му разказва, че ги хапвал без никакви подсладители, сякаш яде ябълка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай