Кукери прогониха злото и възвестиха пролетта

Кукери прогониха злото и възвестиха пролетта | StandartNews.com

Кукери, дервиши, арапи, джамали и други характерни за различните области образи на пролетните обреди прогониха злото в дън гори тилелейски и възвестиха началото на пролетта в първия ден на март в центъра на областния град.

Повече от 700 кукери от цяла България участваха в 17-то издание на традиционния фестивал на маскарадните игри. Специален гост на пъстрия плазник беше кметът на Калофер Румен Стоянов, който бе довел пъстра група от Града на Ботев, лауреат на феста от 2012 г. Овациите на публиката обраха дервишите на пазарджишкото с. Лисичево с оригиналните костюми от кози кожи. Маскарадната група е вписана в представителната листа на България за живи човешки съкровища заедно с прочутия международен фестивал на кукерските игри в Перник. Най-многолюдната група бе от Разлог, общо 94 души, с характерни двуметрови маски и народни носии за този български край. На-малкият участник в игрите бе 4-годишният Георги от Радомир, който здраво биеше тъпана на групата.

В празничния ден старозагорци и гостите на града с любопитство и интерес разгледаха и своеобразната улица на занаятите, на която бяха разпънали сергиите и стоката си самобитни занаятчии от задругата на амйсторите от цялата страна. В съпътстващата програма на фестивала бе открита и ретроспективна фотоизложба от досегашните му издания на фотографката на общината Жейна Желева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай