Кризисният щаб във Варна: Масова ваксинация срещу антракс

Кризисният щаб във Варна: Масова ваксинация срещу антракс | StandartNews.com

Болестта погуби и овен, изследват 35-годишния пастир

Искане за масова ваксинация на добитъка във Варненско за антракс прати областният кризисен щаб до министерствата на здравеопазването и земеделието. Поводът е откритото второ огнище на зараза в региона. В провадийското село Бозвелийско в петък умря и овен от същото стадо на заразената и изгорена в екарисажа овца. Този път животното е било загробено по всички правила при антракс, въпреки че пробите се очакват не по-рано от вторник. 545 глави добитък в селото са имунизирани. Първото огнище беше в с. Млада гвардия, община Ветрино, където през юли от болестта загинаха един фермер, 2 крави и бик.

В Бозвелийско е направено изследване и на 35-годишния собственик на добичетата, който е здрав, но е под лекарско наблюдение. Селото е под частична карантина - животните излизат на паша, но е забранена търговията с тях. Властите предполагат, че антраксът е плъзнал в селото, след като кости от първата разфасована заразена крава от Млада гвардия са били хвърлени близо до местното пасище. Разследването на случая установи, че месото й е било продадено в Бозвелийско, както и в няколко селища в общините Провадия, Девня и Варна.

Хората, които са го консумирали, се оказаха здрави, но болестта натръшка добитък. Затова от областния щаб настояват за поголовна ваксинация. Според нормативната база у нас обаче имунизация на животни против антракс се прави само в райони, където през последните 30 г. е имало огнища на болестта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай