Кредитори наложиха запори на общината във Видин

Кредитори наложиха запори на общината във Видин | StandartNews.com

Фирма "Витан – Ж – Тодорка Младенова", доставяла хранителни продукти за детски заведения в община Видин и охранителната "Марс" – ООД, наложиха запори на сметките на община Видин, съобщи кметът Огнян Ценков.

На двете общината им дължи съответно 20 469 лв. и 518 295 лв. На 25 ноември м.г. общинският съвет решава да бъде изтеглен безлихвен кредит, с който да бъдат разплатени задълженията на кредиторите на общината. На 8 декември общината получава от финансовото министерство искания кредит от 2 млн. лв. и договаря споразумение с длъжниците, че сумата им ще бъде платена на части. В замяна на това те няма да налагат запори, за да заработи администрацията по-спокойно. Големият кредитор "Марс" е бил поканен на разговор с кмета за уточняване на параметрите на плащанията. Негови представители обаче не се явили и вместо това наложили запора. Те предявили претенции за допълнителни плащания и наказателни лихви.

Изненадан съм, но правим всичко възможно да ги убедим, че общината ще бъде коректен партньор и ще изплати сумата, обясни кметът. Той се надява да бъде постигната договореност и запорът – вдигнат.

При погасяване на задълженията чрез съд общината търпи загуби от 30 до 50 процента от стойността на дълга си. Защото плаща държавни такси, съдебни такси, адвокатски хонорари. Така не се погасява основната задлъжнялост, каза кметът. Някои фирми гледат на общината като на собствено благо за формиране на доходи. Те раздробяват задълженията и така общината трябва да плаща по-големи суми. Ако това се потвърди, даваме на съд такива длъжници.

Просрочените задължения на общината към фирми за предоставяне на публични услуги за местни дейности към момента е 7,1 млн. лв. Общата задлъжнялост е 21 млн. лв. От граждани общината има да получава 4 млн. лв. неплатени данъци и такси от минали години, а от фирми – 6 млн. лв. Ще приложим всички законови мерки, за да си съберем тези пари, допълни Огнян Ценков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай