Кражбата на лавандула от нивите - хит в Добричко

Цената на лавандуловото масло стига до 60 лв. за килограм

Кражбата на лавандула от нивите - хит в Добричко    | StandartNews.com

Добрич. Четири кражби на лавандула от ниви са регистрирани за около месец  от полицията в Добрич. Последната кражба е била през периода от 3-ти до 6-ти април, когато от нива неизвестен крадец е задигнал 2000 стръка. Преди това за една нощ от 2-ри до 3-ти април собственик на  нива 20 дка в землището на община Каварна, остана без 8 хил. стръка лавандулов разсад.

Пред "Стандарт" Владимир Начев - един от основните производители на разсад и собственик на дестилерия за етерични масла, заяви, че интересът към културата е заради цената на лавандуловото масло, която в момента е 50-60 лв. за килограм. "От година-две обаче тя падна, защото имаме свърхпроизводство и според предлагането на пазарите се определя и цената. Преди две-три години бе на цена от 110-120 лв. за килограм, според качеството, допълни стопанинът.

Той разясни още, че бумът се дължи и на факта, че в момента се сее разсада, който лесно може да бъде изкоренен, защото растението е многогодишно - с живот до 30 години, и когато порасне и стане като туфа, трудно може да бъде откраднато. Земеделецът, който произвежда лавандулов разсад по поръчка добавя, че големият интерес към културата е вдигнал и цената на разсада почти двойно през последните две години.

"В началото стрък разсад се продаваше по 5-6 стотинки, докато сега е 10-15 стотинки, а и в момента той е изчерпан в държавата и това също е една от причините новозасетите ниви да се обират и разсада да се краде, защото може бързо да се пласира" , заяви Начев. 95 на сто от произвежданото в страната ни лавандулово масло е за износ, като сред клиентите на родните производители са Франция, САЩ и други страни по света. Основно то се купува за козметичната и фармацевтична промишленост, и по-малки количества - за хранително-вкусовата промишленост, допълва стопанинът. От 1 дка лавандула може да се изкара от 5 до 13 кг лавандулово масло, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай