Край на наводненията в община Долни чифлик

С близо 1 млн. лева укротиха реката и почистиха деретата

Край на наводненията в община  Долни чифлик | StandartNews.com

Варна. Край на бедствията и наводненията в община Долни чифлик, които след всеки пороен дъжд или снеговалеж тормозиха домакинства и местния бизнес. Приключиха строителните работи по подписания договор между общината и МРРБ по ОП"Регионално развитие", стана ясно на заключителната пресконференция.

Проектът „Изграждане и укрепване на инфраструктурни съоръжения за предотвратяване на наводнения и ограничаване на рисковете и щетите за живущите „беше с продължителност 20 месеца на обща стойност 995 817.50 лева, като 846 444.87 лева са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 99 581.75 лева от националния бюджет и 49 790.88 лева собствен принос.

Строително-монтажните работи по коритото на дерето в с.Нова Шипка осигуряват защита при наводнения и намаляване на рисковете и щетите за хората в селото. Те предпазват от заливане пътя от Старо Оряхово –Гроздьово –Провадия. Дерето е почистено, каналът е разширен и надзидан, има стоманенобетонова облицовка.

В Старо Оряхово, където пороят винаги прави огромни бели на стопаните, е почистен и облицован охранителният канал, той се зауства и чрез помпена станция водите се прехвърлят в река Камчия.

Със строително-монтажните работи е укротена и река Армира-почистено е коритото и са изградени защитни съоръжения –подпорни стени, разположени на двата бряга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай