Красимир Джонев: Туризмът и устойчивата бизнес среда са бъдещето на Летница

Крушунските водопади са една от най-посещаваните туристически дестинации на Северна България

Красимир Джонев: Туризмът и устойчивата бизнес среда са бъдещето на Летница | StandartNews.com
  • Крушунските водопади са една от най-посещаваните туристически дестинации на Северна България
  • Две световни компании работят на територията на общината, казва кметът д-р Красимир Джонев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

Д-р Красимир Джонев е кмет на община Летница от 23 години. Завършил е Тракийския университет и Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора.Председател е на Постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Националното сдружение на общините в Република България.

 

- Вие сте един от най-дълго управляващите кметове у нас. Какъв е ключът към успеха на един местен управник - инвестиции, визия, екип, грижа за хората?

- Община Летница е една от многото малки български общини с население около 5 000 жители. Намира се в централна северна България и съчетава на територията си релефа на част от Дунавската равнина с красивия Предбалкан.

Успешното управление на една община е резултат от много фактори. На първо място е ролята на кмета,  който съчетава в себе си опции за създаване на знаещ, можещ и работещ екип, а също така и мениджър, който умело балансира обществените настроения, нагласи и интересите на бизнеса. Ключов елемент в управлението е изграждане на елементите на техническата инфраструктура и създаване на подходящ бизнес климат, с цел привличане на инвестиции и създаване на възможности за гражданите за препитание, образование, здравеопазване, култура и социален живот.

Следствие от умелото управление са множеството инвестиции и алтернативните на традиционните бизнеси на територията на община Летница. Тук работят двама световни лидери:  “УОЛТОПИЯ” ООД, чийто предмет на дейност включва производство на изкуствени катерачни стени, изграждане на метални конструкции и отливане на панели и хватки и “Композит Х” АД - Летница с предмет на дейност: производство на изделия от композитни материали, изследвания и развитие на технологиите в областта на композитните и полимерните материали. Предприятие със съвременно оборудване, с водещи функции в местната икономика е “България Фуудс” ЕООД (собственост на капитала е австрийска компания).

“България Фуудс” ЕООД осъществява дейност по изкупуване, преработка и замразяването на различни плодове (ягоди, малини, кайсии, сливи, къпини, шипки и на зеленчуци, чушки, див чесън и други). Продукцията е основно за износ. “ФРИГО” ЕООД е предприятие за преработка, дълбоко замразяване и съхранение на плодове и зеленчуци, а  АЖД - АГРО ЕООД има изграден опит в производство на балиран и гранулиран фураж.

- Какъв е основният поминък?

- До този момент в селата на община Летница е предимно земеделието и животновъдството. Във връзка с модернизацията и интензификацията на земеделските производства, все по-малък брой жители на селските райони са ангажирани с това занимание. Развитието на туризма на територията на общината е характерно през последните 10 години. С ясното съзнание за търсене на алтернативни възможности за поминък, община Летница предприе редица действия за популяризиране на природните феномени на територията си. В резултат на това, към момента в с. Крушуна се намира една от най-посещаваните туристически дестинации в северна България - Крушунски водопади и още много други достъпни за туризъм феномени, като Голяма Гарваница-най-голямата достъпна отвесна пропаст в България, пещера Стълбица, Футьова пещера и др., които ежегодно се посещават от хиляди туристи.

На територията на общината е изградена мрежа от социални услуги, за задоволяване потребностите на уязвимите групи от населението. Стремежът ми  е насочен към ефективно изпълнение на ангажиментите, по отношение на социалните услуги , като осигуряваме достъпни и качествени социални услуги, интеграция на общности и индивиди, пълноценна реализация и грижа за хората от рисковите групи.

Гореизброените успехи са постигнати благодарение на последователната политика, адекватните действия от страна на кмета и неговият екип, добрият диалог, които заедно са ключът към успеха, сигурността и стабилността.

- Как малките общини като Летница могат да се справят в кризисните време при ограниченото финансиране от държавата и липсата на евросредства?

- Действително, ресурсите на малките общини са ограничени. През последните години се забелязва намаляване на възможностите  за привличане на евросредства, предимно по обективни за общините от селските райони причини, една от които е, че основен критерий за подбор на проекти е брой на населението.  Като Председател на Постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Националното сдружение на общините в Република България, положих усилия, при многобройните срещи и разговори с управляващият орган на ПРСР, този критерий да бъде променен и за новият програмен период постигнахме договореност средствата да бъдат разпределени, чрез гарантиран бюджет за всяка община, размерът на който ще се определи по определени критерии. По този начин ще има гарантиран ресурс за всяка община и средствата ще могат да бъдат изразходвани според нуждите на общините и по целесъобразност. Надявам се да няма привилегировани населени места и да се намери баланс при изразходването на евро средствата.

Относно местните приходи, всяка българска община трябва да  търси начини за увеличаването им. В същото време се надявам държавата да отвори прозореца към финансова децентрализация и възможностите за икономически активните общини, чрез преотстъпване на част от данък общ доход.

- Летница отдавна е пример за община, в която няма престъпност и в която акцент е грижата за социално слабите. Какви са икономическите перспективи пред общината и доколко те са функция на магистрала “Хемус”?

- Действително на територията на община Летница престъпността от всякакъв характер и особено битовата е сведена до минимум. Всеки гражданин, който желае да работи и притежава елементарни умения и трудови навици може да си намери работа на територията на общината.  

Икономическите перспективи, свързани с  магистрала “Хемус”  са обещаващи. Двата пътни възела предвидени за изграждане на територията на общината, ще създадат потенциал, както за увеличаване на туристическия пътнико поток, така и за индустриализацията на предвидените по ОУП на общината територии. Считам, че процедурата по строителството на АМ “Хемус” по отношение на Лотове 4 и 5 трябва да продължи с бързи темпове, каквито са нагласите и очакванията на местната общност.

- Кои са най-големите чудеса на Летница и какво е бъдещето на общината през призмата на туризма?

- Съкровище, водопади, Деветашкото плато..., с такова богатство няма как да не се превърнем в атрактивна туристическа дестинация. Едва ли има някой в България, който да не е чувал за платото и за Крушунските водопади. Комбинацията от падаща на различни нива кристално бистра вода и характерни за района варовикови скали създават синьо-бяла каскада, заобиколена от зеленина.  Всяка година хиляди туристи преминават през община Летница.    

Изобилието от природни феномени, естествени наблюдателници и плодородни земи са създали условия районът на Летница да се засели още в дълбока древност.

Траките са оставили като наследство едно от най-известните български съкровища - Летнишкото. То е открито случайно през 1963 г., докато работници копаели в стопанския двор.  То представлява общо 23 сребърни плочки и един начелник, някои с позлата, вероятно част от конска амуниция, принадлежала на богат воин. Всяка от плочките изобразява картина от живота на един воин, а едната - с тракийски конник, днес е в герба на Летница.

Предполага се, че предметите са от времето на одриския владетел Котис I. Реплика на съкровището може да се види в Туристическия информационен център в гр. Летница.  

С ясното съзнание и ангажираност продължавам по поетата посока, защото тя е правилната и дава своите добри резултати - във финансовата стабилност на общината, в подобряващата се градска среда, в условията за бизнес развитие, в осигуряване и развитие на образованието, културата и социалните услуги, в реализирането на  добри инициативи и градивни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Павел
преди 2 месеца

Питайте Красимир Джонев защо е събрал само неграмотни и психично болни в общинските гаражи да работят

Откажи