Кралски будоар отваря врати в Нощта на музеите

Всеки може да види ордените, с които Борис ІІІ и Тодор Живков са отличавали заслужилите

Кралски будоар отваря врати в Нощта на музеите | StandartNews.com

Добрич. Един от най-красивите пролетни месеци - май, преминава под знака на културата. В Добрич и областта има множество прояви във всичките й сфери.

От понеделник за осми пореден път община Шабла и вила "Артея" събраха отново известни художници от страната на десет дневен пленер. Красивото Дуранкулашкото езеро и археологическите разкопки около него вдъхновят художниците и те да опитат от голямата магия на природата. Ще посетят големия остров с енеолитната селищна могила и рибарските пристани. А Шабла се слави и с най-стария морски фар на Балканския полуостров. В пленера участват художниците Александър Александров от Шабла, Илиана Антонова от Каварна, Божидар Тонев от Добрич, Светла Радулова-Маркова, Лили Сотирова и Миряна Савова от София. Изненадата на форума е поканата към двама художници, вече участвали в предишните му издания - Пламен Монев от Белослав и Кирил Батембергски от Търговище. Те ще направят една своеобразна реплика към вече създаденото от тях. Част от нарисуваните творби ще попълнят фонда на Художествената галерия в Шабла, както и частни колекции на меценати на съвременното изобразително изкуство.

Сред предложенията е и това на вила "Тихото гнездо" в Двореца в Балчик, чийто интериор е напълно възстановен във вида, в който е бил, когато кралица Мария е обитавала вилата, разказа директорът на културния център Ивелина Радилова. Изцяло подменени и автентични са мебелите в дневната, спалнята и будоара на кралицата в горното ниво на вилата. Реконструираната вила официално ще бъде открита в Нощта на музеите.

В Добрич пък се подготвя уникален фестивал "В света на Йовковите герои", като идната седмица в центъра на града ще има дефиле. От музея разкриха, че пред жителите и гостите на града ще оживеят герои на Певеца на Добруджа от всички етноси, които присъстват в разказите му - роми, турци, българи и арменци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай