Коронясват Царица Роза в Деня на Европа

Царица Роза-2013-та

Коронясват Царица Роза в Деня на Европа | StandartNews.com

Стара Загора. Тазгодишната Царица Роза ще бъде коронясана официално в Деня на Европа. С това на практика ще стартира и Празникът на розата в Казанлък, който има вече 111-годишна история. В заключителния етап на битката за царската корона се класираха 20 от най-красивите абитуриентки в Града на розите.

Конкурсът-спектакъл, на който ще бъдат представени чаровните претендентки, в дома на културата „Арсенал" в петък вечер ще води популярният актьор Калин Сърменов. Изборът на 46-та Царица Роза е поверен на авторитетно жури с председател - известният кардиохирург проф. Генчо Начев, директор на столичната болница "Св. Екатерина" и Почетен гражданин на Казанлък. В състава на журито са още японския посланик в България Такаши Коидзуми, арх. Стефан Стайнов, Почетен гражданин на Казанлък, син на композитора акад. Петко Стайнов, както и други известни личности, свързани с Града на розите.

Новоизбраната Царица Роза ще представя Казанлък и България на различни форуми у нас и в зад граница като посланик на красотата и приятелството през следващата една година.

Таченият празник на розата се ражда в Казанлък през 1903 г. точно като празник на красотата и милосърдието, за да се превърне през годините в знак на почит към уникалната българска маслодайна роза и розопроизводителите, припомнят домакините. От 1968 година пък без прекъсване на най-красивото казанлъшко момиче се връчва короната на царицата на цветята - розата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай