Кметове молят граничари да пазят нивите от крадци

Кметове молят граничари да пазят нивите от крадци | StandartNews.com

Благоевград. Граничари ще се включат в опазването на хилядите декари земеделски земи в района на санданското село Катунци и съседните селища. Това ще стане по молба на местните управници на населените места, които се чудят как да опазят селскостопанската продукция от набезите на крадци.

Служителите на Гранична полиция всяка нощ ще дебнат за апаши. В тъмната част на денонощието те ще осигуряват два патрула, които ще проверяват всички съмнителни моторни превозни средства и каруци. „Имаме договорка с Гранична полиция за съвместна борба срещу крадците. С тяхна помощ ще се справим с апашите. Че миналата година на няколко пъти неканени гости успяха да задигнат грозде, домати, чушки, краставици от нивите на земеделците", твърди кметският наместник на селата Черешница и Ковачево Георги Коцев.

"Спокойни сме, тъй като ще ни помага Гранична полиция", признават местните жители. Според тях масово се краде продукцията им, затова са поискали подкрепата на граничните патрули. Но ще осигурят и собствена охрана. „Ще си изберем опълченци, които доброволно ще пазят лозята. За целта ще проведем с колегите истински конкурси, за да отсеем най-добрите охранители", разкри Георги Коцев.

Доброволната „Селска гвардия" бе създадена най-напред в село Враня през 2003 година. После и другите населени места въведоха опълчението, за да опазят лозята си. За пъдари се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Другото важно условие е опълченците да не прекаляват с употребата на алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай